Werken aan veiligheid
doen we samen

Actueel nieuws

Wilt u zelf iets delen via de RSIV site? Mail dan naar rsiv@denhaag.nl!

Nieuwsbrief RSIV

LinkedIn RSIV

Agenda

Account aanvragen

Veiligheidsprofessionals kunnen gebruik maken van meer praktische hulp door zich te registreren.

Aan het woord: Gemeente Westland over HackShield

Sinds oktober 2021 zijn zeven gemeenten binnen de Eenheid Den Haag gestart met HackShield (zie Digitale kick-off HackShield). Een van deze gemeenten is gemeente Westland. Wij vroegen Kim van Bregt van de gemeente hoe zij de afgelopen periode heeft ervaren, wat de plannen voor volgend jaar zijn en wat zij andere gemeenten wil meegeven.

 

Waarom doet gemeente Westland mee aan HackShield?

Tegenwoordig is internet en social media niet meer weg te denken uit de levens van kinderen en jongeren. Als gemeente Westland vinden we het belangrijk dat zij daar op een veilige manier mee om kunnen gaan. HackShield is een ontzettend leuke manier om kinderen weerbaar te maken tegen cybercriminaliteit.

 

Wat hebben jullie in de afgelopen periode gedaan voor de implementatie van HackShield en in samenwerking met welke personen en partijen hebben jullie dat gedaan?

De afgelopen tijd hebben we een kerngroep samengesteld die het project HackShield uit gaat voeren. In deze kerngroep zit een collega uit team Communicatie, een ontzettend enthousiaste digitaal wijkagent, een collega en ikzelf vanuit team Veiligheid. Het leuke van dit project is dat we het echt samen doen. Het is geen project van de gemeente waar de politie in mee doet. Dat maakt dat we echt van 1 + 1= 3 kunnen maken. Naarmate het project vordert en we andere partners gaan betrekken, merken we dat zij ook heel enthousiast zijn. Daarin komt de kracht van het Westlandse netwerk goed tot uiting.

Een voorbeeld van wat we als werkgroep hebben gedaan is het maken van video-opnamen van de burgemeester en de politie, zodat we deze kunnen gebruiken in onze video oproep. Hierin roepen we kinderen uit de gemeente Westland op om mee te doen met HackShield en cyber agent te worden.

 

Hoe zien de komende periode en het nieuwe jaar eruit? Welke stappen gaan jullie zoal ondernemen?

In de komende periode gaan we met andere partners, zoals jongerenwerk, de bibliotheek en de scholen, bespreken hoe zij deel willen nemen aan het project HackShield en hoe we elkaar daarin kunnen versterken. We gaan een verdere planning maken over hoe we HackShield willen promoten en hoe we de kick-off willen vormgeven. Dit zijn altijd hele leuke bijeenkomsten, want iedereen bruist van de ideeën.

 

Zou je HackShield aanraden aan gemeenten die nog niet aangesloten zijn en waarom?

Uiteraard! Het is natuurlijk een goed middel om de kinderen weerbaar te maken tegen cybercriminaliteit. Maar dat niet alleen; ik vind het ook mooi om te zien hoe we dit als samenwerkingspartners echt samen ten uitvoer brengen.