Werken aan veiligheid
doen we samen

Actueel nieuws

Wilt u zelf iets delen via de RSIV site? Mail dan naar rsiv@denhaag.nl!

Nieuwsbrief RSIV

LinkedIn RSIV

Agenda

Account aanvragen

Veiligheidsprofessionals kunnen gebruik maken van meer praktische hulp door zich te registreren.

Preventiebericht burgernet over zomervakantie

Onbezorgd op vakantie? Neem deze tips ter harte!

Laat je vakantiegevoel niet verpesten

Iedere zomer gaat een groot deel van Nederland op vakantie. Inbrekers niet. Zij weten dat dit de periode is om hun slag te slaan. Neem een aantal eenvoudige maatregelen en voorkom dat bij thuiskomst het vakantiegevoel in één klap is verdwenen.

  • Vraag je buren een oogje in het zeil te houden
  • Sluit alle ramen en deuren af en haal de sleutels uit de sloten
  • Zorg dat het net lijkt of er iemand thuis is. Bijvoorbeeld door ’s avonds een lichtje te laten branden. Dit kan gemakkelijk met tijdschakelaars.
  • Heb je een oprit? Vraag de buren af en toe hun auto te parkeren.

Samen voorkomen we inbraken

Na een inbraak blijkt achteraf vaak dat buren iets opvallends hebben gezien. En dat ze de politie niet belden, omdat ze dachten dat het toch niets was. Ook bij twijfel kun je beter 112 bellen. Want de politie komt liever een keer te veel dan te weinig. Dankzij jouw tip kan de politie inbraken voorkomen. Tachtig procent van de woninginbraken kunnen we oplossen door oplettende wijkbewoners. Misschien is er in jouw buurt wel een WhatsAppgroep? Meld je dan vooral aan. Wij juichen burgerinitiatieven zoals een WhatsAppgroep of buurtpreventieteams van harte toe omdat buurtbewoners extra ogen en oren zijn in de wijk. Samen kunnen we zorgen voor een veilige buurt en minder inbraken.

Op vakantie? Zorg dat inbrekers jouw huis overslaan
Tijdens de vakantie wordt relatief veel ingebroken. Inbrekers zien tijdens de voorverkenning dat bewoners dagenlang bezig zijn hun caravan in te laden of dat voor de deur een auto met dakkoffer staat geparkeerd. Voorkom dat inbrekers weten dat je weggaat. Haal als het kan de caravan pas de dag van vertrek uit de stalling en pak deze direct in. Heb je een dakkoffer? Monteer deze zo kort mogelijk voor de vertrekdatum op jouw auto. Maak inbrekers niet wijzer! Klik hier om te kijken hoe je de kans op inbraak verkleint.

Registreer je waardevolle spullen

Het is eindelijke zomervakantie! Laat deze leuke tijd niet verpesten door een inbraak, want inbrekers weten dat er tijdens de zomer veel mensen op vakantie gaan. Neem maatregelen om de kans op een inbraak te verkleinen. Kijk op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl voor tips. Wordt er toch ingebroken? Realiseer je dan dat serienummers op inbraakbuit de politie kunnen leiden naar de rechtmatige eigenaar. Registreer daarom je nieuwe apparaten makkelijk met de app op www.stopheling.nl. Liever ‘ouderwets’ op papier? Dat mag natuurlijk ook. Het gaat erom dat je gegevens vastlegt en deze na diefstal snel bij de hand hebt voor je aangifte bij de politie.

‘Ik dacht dat de buurjongen zijn huissleutel vergeten was’

Hoor je glasgerinkel of hard gekraak? Er kan een inbreker aan het werk zijn! Ga op je gevoel af als je denkt dat iets niet klopt en bel de politie. Een kleine tip kan een groot verschil maken. Zie je een verdachte auto, dan kunnen kenteken, merk, kleur en eventuele bijzonderheden ons een heel eind vooruit helpen. Van een verdacht persoon horen we graag kenmerken zoals: lengte, haarkleur, kleding, leeftijd, maar vooral wat het meest aan deze persoon opvalt. Laat het ons weten en bel 112!

Op vakantie? Vraag je buren een oogje in het zeil te houden

Je buren kunnen helpen een inbraak in jouw woning te voorkomen. Vraag ze om een oogje in het zeil te houden en om de indruk te wekken dat er iemand thuis is: door de post weg te halen, de gordijnen open of dicht te doen en hun auto af en toe op jouw oprit te parkeren. Door zelf tijdschakelaars op je lampen aan te sluiten, lijkt het ook of er ’s avonds iemand thuis is. Samen met je buren zorg je ervoor dat je van een zorgeloze vakantie kunt genieten. Kijk op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl voor meer tips.