doen we samen
Kennisbank
-
Mensenhandel
De kern van mensenhandel is (beoogde) uitbuiting. Mensen worden geworven, vervoerd, overgebracht of gehuisvest onder dwang, met het doel ze vervolgens uit te buiten. Er zijn verschillende vormen van mensenhandel, bijvoorbeeld seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting, criminele uitbuiting of orgaanhandel.
Het RIEC Den Haag vergroot het bewustzijn van het bestuur op het gebied van mensenhandel en ondersteunt de partners bij de inrichting en implementatie van de bestuurlijke aanpak.
Het Haags Economisch Interventie Team (HEIT) houdt zich bezig met het uitvoeren van bestuurlijke controles in de vergunde en niet-vergunde prostitutiebranche. Daarnaast worden alle vergunde seksclubs, privé huizen en massagesalons in de regio meerdere malen per jaar gecontroleerd. De signalen van mensenhandel worden wekelijks besproken en doorgegeven aan Opsporing.
Stichting Hulp en Opvang Prostitutie en Mensenhandel (SHOP) verzorgt de zorgcoördinatie voor slachtoffers van mensenhandel in onze regio en zorgt ervoor dat zij de zorg en ondersteuning ontvangen die nodig is. Daarnaast zijn zij een kennis- en expertisecentrum op het gebied van mensenhandel en sekswerk.
Er zijn nog vele andere organisaties die zich in onze regio bezighouden met mensenhandel, zoals de Zorg- en Veiligheidshuizen Hollands-Midden en Haaglanden, het Leger des Heils, Perspektief, de AVIM, ISZW en het OM.
Uiteraard zijn ook de gemeenten in onze regio een belangrijke spin in het web en zijn zij deel van de integrale aanpak. Zij hebben een signalerende en beleid makende rol en zijn verantwoordelijk voor de zorg en opvang van slachtoffers. Uitgebreide informatie over de rol van de gemeenten kan worden gevonden in het KOMPAS/ aanpak mensenhandel van de VNG.
Voor een uitgebreid webdossier kunt u ook kijken op de website van het CCV. De links naar de websites van het CCV en de VNG vindt u in de map Documentatie Mensenhandel.
-
Kick-off leerkring (lokale) online aangejaagde ordeverstoring
Op 8 februari organiseert het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) de kick off leerkring (lokale) online aangejaagde ordeverstoring. We nodigen je van harte uit hier online aan deel te nemen.
-
Jaarplan 2022 RSIV
Het jaarplan 2022 van het RSIV en het overzicht hiervan zijn vastgesteld. Benieuwd naar wat wij in 2022 - in samenwerking met verschillende partners - gaan doen? Het definitieve jaarplan 2022 van het RSIV kunt u hier downloaden. Ook het overzicht van het jaarplan kunt u hier downloaden.
-
Nieuwsbrief december 2021
In deze laatste nieuwsbrief van 2021 wordt stilgestaan bij de nieuwsberichten van de afgelopen periode (okt-dec). Ook wordt vooruitgekeken naar de ontwikkelingen voor 2022. Zie je een interessant nieuwsbericht? Klik dan op 'lees meer' om hier meer over te weten te komen.
Het RSIV wenst onze collega's en partners alvast prettige feestdagen en een gelukkig en gezond 2022 toe!