De kern van mensenhandel is (beoogde) uitbuiting. Mensen worden geworven, vervoerd, overgebracht of gehuisvest onder dwang, met het doel ze vervolgens uit te buiten. Er zijn verschillende vormen van mensenhandel, bijvoorbeeld seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting, criminele uitbuiting of orgaanhandel.
Het RIEC Den Haag vergroot het bewustzijn van het bestuur op het gebied van mensenhandel en ondersteunt de partners bij de inrichting en implementatie van de bestuurlijke aanpak.
Het Haags Economisch Interventie Team (HEIT) houdt zich bezig met het uitvoeren van bestuurlijke controles in de vergunde en niet-vergunde prostitutiebranche. Daarnaast worden alle vergunde seksclubs, privé huizen en massagesalons in de regio meerdere malen per jaar gecontroleerd. De signalen van mensenhandel worden wekelijks besproken en doorgegeven aan Opsporing.
Stichting Hulp en Opvang Prostitutie en Mensenhandel (SHOP) verzorgt de zorgcoördinatie voor slachtoffers van mensenhandel in onze regio en zorgt ervoor dat zij de zorg en ondersteuning ontvangen die nodig is. Daarnaast zijn zij een kennis- en expertisecentrum op het gebied van mensenhandel en sekswerk.
Er zijn nog vele andere organisaties die zich in onze regio bezighouden met mensenhandel, zoals de Zorg- en Veiligheidshuizen Hollands-Midden en Haaglanden, het Leger des Heils, Perspektief, de AVIM, ISZW en het OM.
Uiteraard zijn ook de gemeenten in onze regio een belangrijke spin in het web en zijn zij deel van de integrale aanpak. Zij hebben een signalerende en beleid makende rol en zijn verantwoordelijk voor de zorg en opvang van slachtoffers. Uitgebreide informatie over de rol van de gemeenten kan worden gevonden in het KOMPAS/ aanpak mensenhandel van de VNG.
Voor een uitgebreid webdossier kunt u ook kijken op de website van het CCV. De links naar de websites van het CCV en de VNG vindt u in de map Documentatie Mensenhandel.